University Library of Kragujevac 

Изложба и промоција зборника

  • ПДФ

 


        Надежда Аџић, ћерка чувеног педагога Сретена Аџића (1856-1933), оснивача и идејног творца Српске краљевске мушке учитељске школе јагодинске, живот је посветила доброчинству и духовности, поставши парадигма женског монаштва, путоказ служењу вери и посвећености. По одобрењу владике Николаја Велимировића и под његовим руководством, своју младост посвећује вођењу дечјих хранилишта и сиротишта под изузетно тешким условима: пре Другог светског рата у Битољу, а током рата у Трстенику. Од 1947. године је монахиња, а потом и игуманија манастира Враћевшница.

        Поводом 120 година од њеног рођења и 70 година од примања монашког чина, објављен је зборник радова Игуманија Ана (Аџић) – оличење посвећености, у издању Факултета педагошких наука у Јагодини и Историјског архива „Средње Поморавље“. У зборнику је објављено четрнаест радова истраживача у различитим областима (историја, историја уметности, педагогија, српски језик), а посебно значајан допринос дали су свештеници и монахиње Српске православне цркве. О Зборнику ће говорити: проф. др Илијана Чутура, Факултет педагошких наука у Јагодини, Нинослав Станојловић, професор историје из Јагодине и Оливер Ђорђевић, Историјски архив „Средње Поморавље“ у Јагодини.

Ауторке изложбе о животу и духовној заоставштини мати Ане су Мирјана Мокровчак-Глишовић, библиотекар и Весна Ћурчић, кустос Музеја рудничко-таковског краја из Горњег Милановца. Изложбу ће отворити Александар Марушић, директор Музеја.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 20. фебруара 2020.

Налазите се: Насловна