University Library of Kragujevac 

Информативно - позајмно одељење

  • ПДФ

Један од најважнијих задатака Библиотеке је богаћење библиотечких фондова. Набавка публикација обавља се у складу са потребама свих студијских група Универзитета у Крагујевцу, али и других научних и културних институција Крагујевца и околине. Публикације се набављају куповином, разменом и поклоном. У последње време фондови су значајно обогаћени поклонима појединаца и институција из земље и иностранства. Активности Одељења базиране су на бројним врстама услуга које Универзитетска библиотека пружа својим корисницима, а евидентно је да се њихов обим повећава из године у годину.

Информативно-позајмно одељење обавља следеће послове:
- прикупља, обрађује, чува и даје на коришћење обавезни примерак библиотечко-информационе грађе и извора, који настају и објављују се на Универзитету у Крагујевцу,
- смешта, негује и чува фонд Библиотеке,
- рукује фондом и издаје га на коришћење у Библиотеци и ван ње,
- анализира коришћење и планира смештај фонда,
- уписује и води евиденцију корисника,
- даје информације о условима коришћења фондова и о фондовима,
- врши претраживање по захтевима корисника,
- организује и усклађује рад система размене и међубиблиотечке позајмице библиотечко-информационе грађе и извора у земљи,
- израђује извештаје о прегледу коришћења фондова,
- планира рад на ревизији фондова,
- спроводи мере заштите фондова,
- води књигу дезидерата,
- врши услуге фотокопирања, штампања, скенирања,
- израђује планове рада и извештаје о раду Одељења.

Универзитетска библиотека поседује богат фонд монографских и серијских публикација (углавном научних и стручних часописа). Посебно је значајна велика збирка домаће и стране приручне литературе (енциклопедије, речници, лексикони, библиографије), збирка магистарских и докторских теза одбрањених на Универзитету у Крагујевцу, као и неколико вредних легата истакнутих личности овог краја. Фонд садржи обимну литературу из области друштвених, природних и техничких наука, медицине, језика и књижевности, филозофије и психологије, као и најновију информатичку литературу, а посебно место припада бројним издањима из области уметности.

Смештај новонабављених монографских публикација у Библиотеци устројен је по numerus currens-у и данас броји 100.000 библиотечких јединица, са око 70.000 наслова. Реферална збирка смештена је у читаоници у слободном приступу, а уређена је по УДК систему.

У оквиру читаонице са 50 читалачких места налази се посебно издвојен Интернет простор, који располаже са 10 места за слободан приступ Интернету. Читаоница и Интернет простор раде сваког радног дана од 8.00 до 19.00 часова, а суботом од 9.00 до 14.00 часова. Поредећи прву читаоницу, смештену у сутуренском простору зграде некадашњег Дома самоуправљача, са данашњом, реновираном и опремљеном по најсавременијим стандардима, Универзитетска библиотека ће време које долази дочекати спремна да испуни захтеве савременог универзитетског библиотечко-информационог центра.

Радмила Царевић
тел. +381 34 302-219
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Љиљана Станимировић
тел. +381 34 302-219
e-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Налазите се: Одељења Информативно - позајмно одељење