University Library of Kragujevac 

Виртуелне изложбе

  • ПДФ

          Електронски каталог изложбе публикација из фонда Универзитетске библиотеке у Крагујевцу, организоване јануара 2020. године, поводом доделе Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу за 2019. годину. Аутор изложбе и каталога је дипломирани библиотекар саветник Радмила Царевић. 

handke

 

      24. октобра 2019. године у Универзитетској галерији одржано је вече посвећено чувеном сликару, академику Владимиру Величковићу, на коме су били изложени његови цртежи, из приватне колекције. Универзитетска библиотека у Крагујевцу је током месеца октобра представила каталог виртуелне изложбе који садржи биографске елементе и библиографске записе из фонда Библиотеке који се односе на стваралаштву овог аутора. Владимир Величковић је и почасни доктор наука Универзитета у Крагујевцу, а у каталогу се налази и његова приступна беседа са доделе, одржане новембра 2006. године.  Аутор каталога је Љиљана Станимировић, виши дипломирани библиотекар.

velickovic

 

   27. априла 1908. године у Салцбургу је одржан Први међународни конгрес о психоанализи, под називом Сусрет психолога фројдоваца. Тим поводом библиотекар Радмила Царевић је приредила електронски каталог изложбе - Фројд и Јунг.  Публикације из фонда библиотеке биће изложене у читаоници Универзитетске библиотеке.

frojd

 

  У новембру 2017. године навршава се 100 година од смрти српског песника Мулутина Бојића. У знак сећања на рано преминулог песника, Универзитетска библиотека у Крагујевцу је током месеца новембра представила део свог библиотечког фонда који обухвата његова најзначајнија дела. Каталог виртуелне изложбе садржи илустровану биографију Милутина Бојића и библиографске записе из фонда Библиотеке која говоре о стваралаштву писца, као и приказе других аутора о стваралаштву Милутина Бојића. Аутор каталога је Љиљана Станимировић. 

bojic

 

       100 година од смрти великог српског песника Владислава Петковића Диса навршава се 2017. године. Универзитетска библиотека у Крагујевцу је на основу грађе из свог фонда приредила је изложбу. Електронски каталог изложбе садржи биографске податке, попис дела и литературе са сигнатурама.  Аутор каталога је  библиотекар Љиљана Станимировић. 

dis

   

   У Универзитетској галерији отворена је 6. децембра 2016. године гостујућа изложба „Београдски атлас Јована Цвијића“. Премијерно je била постављена у Галерији САНУ крајем 2015. године, поводом јубилеја - 150 година од рођења географа и научника Јована Цвијића. Аутор изложбе и пратећег каталога је Татјана Корићанац, директор Музеја града Београда. Tим поводом, Универзитетска библиотека у Крагујевцу је представила део свог фонда са делима овог утицајног интелектуалца и великог националног радника. Електpонски каталог изложбе садржи библиографски попис литературе из фонда Библиотеке са сигнатурама. Аутор каталога је Љиљана Станимировић.

jovan-cvijic

 

       Текуће 2016. године навршава се 195 година од рођења и 135 година од смрти класика руске и светске књижевности – Фјодора Михајловича Достојевског. У знак сећања на великог писца, Универзитетска библиотека у Крагујевцу је током месеца новембра представила део свог библиотечког фонда који садржи преведена дела писца и пратећу стручну литературу. Каталог виртуелне изложбе садржи илустровану хронолигију живота и стваралаштва писца, као и одломке из најпознатијих огледа и студија. Аутор каталога је Љиљана Станимировић.

 dostoj

 

       У читаоници Универзитетске библиотеке, од друге половине септембра месеца,  постављена је виртуелна изложба поводом 55 година додељивања Нобелове награде Иви Андрићу. Електронски каталог изложбе садржи биобиблиографски попис литературе из фонда Библиотеке са сигнатурама. Аутор изложбе је Радмила Царевић, виши библиотекар.

andric

                                                                                                                                                                        Аутор фотографије: Стеван Крагујевић, 26.10.1961. године

       У месецу августу,  до половине септембра  2016. године, у читаоници Универзитетске библиотеке постављена је виртуелна изложба - 400 година Шекспира и Сервантеса. Четири века од смрти великана светске књижевности су повод да Библитека укаже на грађу коју поседује у својим фондовима. Аутор изложбе је Радмила Царевић, виши библиотекар.

 vilijam-sekspir

 

        Универзитетска библиотека  у Крагујевцу је у марту месецу 2016. године,  на основу грађе из свог фонда приредила виртуелну изложбу поводом 120 година од рођења српског сликара Саве Шумановића. Електронски каталог изложбе садржи попис литературе са сигнатурама. Аутор изложбе је Љиљана Станимировић.

 

      У читаоници Универзитетске библиотеке током месеца новембра постављена је виртуелна изложба поводом 100 година од смрти сликарке Надежде Петровић. Аутор изложбе, Љиљана Станимировић је на основу грађе коју поседује Библиотека, приредила електронски каталог.

Налазите се: Контакт