University Library of Kragujevac 

Вече посвећено Петру Стојановићу

  • ПДФ

       Поводом 140 година од рођења и 60 година од смрти композитора Петра Стојановића, 9. новембра 2017. године, са почетком у 19.00 часова, у Универзитетској галерији наступиће квинтет АЛТРО СЕНСО (Наташа Шпачек, клавир; Теа Петровић-Балинт, виолина; Јован Стојановић, виола; Бојана Јовановић-Јотић, виолина и Душан Кочишевић, виолончело). На програму су дела овог значајног српског композитора, који је пре једног века био наш најизвођенији аутор у Бечу, Прагу и Пешти. 

koncert kvintetps

            Петар Стојановића (1877–1957) је рођен у Будиму, где је одрастао и започео студије виолине на конзерваторијуму код професора Хубаја. Школовање је наставио у Бечу где је дипломирао на Бечком конзерваторијуму, и то на три одсека: виолинa, општa композиција и сценско-оперскa композицијa. Био је професор на Новом бечком конзерваторијуму, активни музичар и диригент, који се кретао у друштву бечке музичке елите на размеђи два века и тада био наш најизвођенији аутор у Бечу, Прагу, Будимпешти.

        Од 1925. године живи и ради у Београду. Стојановић у Србији наступа широм земље као солиста и камерни музичар, постаје наставник и директор музичке школе „Станковић” и један од оснивача Музичке академије у Београду (1937). Био је концертмајстор Београдске опере и члан Београдске филхармоније. 

         Аутор је око 140 дела која су извођена у Прагу, Бечу и Будимпешти. Велики број тих нота је сачуван и налази се на Факултету музичке уметности, један део је у Народној библиотеци у Београду, а мањи део је издат за време живота у Бечу, као што је комична опера „Тигар”, у издању Доблингера. Написао је музику за филм „Дечје јасле”, музику за позоришни комад „Кориолан”, симфонијске поеме „Смрт хероја”, „Сава – река Југословена”, „Наша Влтава”. Пре доласка у Београд, његова комична опера „Тигар” изведена је у Будиму 1905. године. У Бечу је 1921. године била премијера оперете „Војвода од Рајхштата”, док је оперета „Девојка на мансарди” у Бечу у то време извођена и до 200 пута годишње. Написао је музику за балете „Мирјана” и „Девет чирака”, а његове инструкције „Школе виолине” и данас се користе у музичким школама.

 На готово заборављеног уметника, подсетила нас је Београдска филхармонија, 2017. године, извођењем најуспелијег Стојановићевог остварења, Другог виолинског концерта, сто година након премијере, коју је извео чувени виолиниста Јан Кубелик 1916. године у Прагу.

 

 

Налазите се: Насловна