University Library of Kragujevac 

Народни граматички дигитални речник

  • ПДФ

        Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" из Београда и Викимедија Србије започеле су, у сарадњи са многобројним волонтерима-сарадницима, израду првог народног граматичког речника српског језика на Интернет адреси http://lab.unilib.rs/. Позивамо све заинтересоване сараднике којима је српски матерњи језик и који имају основно познавање рада на рачунару да се укључе у израду народног дигиталног речника српског језика отварањем налога на адреси http://lab.unilib.rs/ и уношењем падежних облика именица речи српског језика. 

Облици речи који се уносе аутоматски су доступни у јавном домену и тиме постају заједничко добро које сви могу бесплатно користити. Придружите се!

lab-unilib-rs

        Језичка лабораторија има за крајњи циљ прављење, односно усавршавање граматичког речника српског језика у електронском облику и његово објављивање под слободном лиценцом, кога је могуће даље користити као базу за израду других пројеката (провере правописа, анализатора текста, аутоматског превођења, граматичку проверу текста, и сличних напредних функција). 

Основно упутство за рад налази се на адреси http://lab.unilib.rs/uputstvo 

Налазите се: Насловна