University Library of Kragujevac 

Ликовни уметници академици

  • ПДФ

      У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у четвртак 16. новембра 2017. године у 19.00 часова,  биће свечано отворена изложба  дела Уметничке збирке Српске академије наука и уметности  Уметничка збирка САНУ - Ликовни уметници академици, поводом 175 година од оснивања САНУ.

akademici umetnici

       Српска академија наука и уметности, поводом обележавања 175 година постојања, изложбом Уметничка збирка САНУ – ликовни уметници академици у Универзитетској галерији у Крагујевцу, представља део своје богате збирке уметничких дела. Од оснивања Друштва српске словесности 1841. године, а касније преко Српског ученог друштва, Краљевске академије, до данашње Српске академије наука и уметности, прикупљана су уметничка дела на различите начине: откупима, донацијама добротвора, поклонима уметника академика.

       Крајем шездесетих година 20. века дефинисана је Уметничка збирка САНУ. Збирка поседује дела ликовних уметности у различитим техникама, заступљене су слике, темпере, пастели, цртежи, графике, а такође и скулптуре изведене у камену, бронзи, дрвету. У Уметничкој збирци налазе се дела створена у различитим временима: од графике манастира Хопово из средине 18. века до радова активних чланова Ликовно-музичког одељења. Јавност је први пут видела дела из Уметничке збирке 1982. године у реконструисаном и обновљеном галеријском простору САНУ. Од тада је Уметничка збирка редовно представљана, а 2011. године изложене радове пратио је први каталог Академијине колекције.

       Изложба Уметничка збирка САНУ – ликовни уметници академици, коју чини 50 одабраних дела, намењена је првенствено музејима и галеријама широм Србије како би се посетиоци упознали не само са једним делом Уметничке збирке већ и стекли увид у критеријуме којима је, током скоро два века, формирана колекција. Овом изложбом и каталогом, у коме се репродукују одабрани радови сликара и вајара чланова САНУ од оснивања до данас, Српска академија наука и уметности жели да ода признање и искаже захвалност бројним дародавцима заслужним за формирање њеног данас богатог фонда, да подсети на задужбинаре с краја 19. и почетка 20. века, на дародавце-љубитеље уметности, али и на саме уметнике-академике који су својим даровима и донацијама, који пристижу и данас, основали Уметничку збирку САНУ. Аутор изложбе и поставке је Јелена Межински Миловановић.

Изложбу ће отворити потпредседник САНУ за природне науке, Зоран В. Поповић.

Изложба у Универзитетској галерији у Крагујевцу биће отворена до 16. децембра 2017. године.

 

Налазите се: Насловна